Comunicat 14.11.2007 - Folosirea rampelor luminoase

Data 2007/11/14 16:43:26 | Topic: Comunicate de presa

Precizare privind folosirea semnalelor luminoase şi acustice de către Poliţia Comunitară Timişoara


Legea 371/2004 aprobă organizarea şi funcţionarea POLIŢIEI COMUNITARE  ca parte integrantă a sistemului integrat de ordine publică, ca forţă publică abilitată să intervină pentru asigurarea, pe raza de competenţă, a sarcinilor prevăzute de lege, aflāndu-se direct īn serviciul comunităţii şi acţionānd pentru respectarea regulilor impuse de aceasta tuturor componenţilor.

Īn acţiunile sale, conform Legii 371/2004, Poliţia Comunitară intervine la solicitărilor cetăţenilor şi se bazează pe un parteneriat real şi eficace cu aceştia īn interesul comunităţii pe care o deserveşte. Astfel, se realizează şi o prerogativă a primarului ales de a putea acţiona printr-o forţă, īn vederea asigurării ordinii şi liniştii publice, īn conformitate cu obligaţia prevăzută īn sarcina acestuia de Legea 215/2001 privind administraţia publică locală.

Pentru realizarea unui serviciu public operativ, calificat şi eficient, Poliţia Comunitară fiind asimilată POLIŢIEI, precum Poliţia Rurală, Poliţia Rutieră, Poliţia de Frontieră, aceasta are dreptul să folosească īn conformitate cu prevederile art. 32 din OUG 195/2002 actualizată, mijloace de avertizare sonore şi luminoase. Conform Codului Rutier, semnalele speciale de avertizare luminoase care se pot folosi de către POLIŢIE sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:

- lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească īn direcţia de mers cāt mai aproape de marginea drumului;

- lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;

Facem aceste precizări deoarece, īn ultima perioadă de timp,  persoane care dau dovadă de o crasă necunoaştere a prevederilor legale interpretează īn mod cu totul eronat acest drept şi minimalizează intenţionat, din rea-voinţă ori din lipsă de profesionalism, rolul Poliţiei Comunitare īn comunitate şi importanţa pe care aceasta o dă relaţiei cu cetăţeanul, īn folosul acestuia, pentru crearea unui climat sigur pe străzile oraşului.

Purtător de cuvānt Poliţia Comunitară Timişoara,

Consilier Daniela Galbenu

Acest articol provine de pe site-ul POLITIA LOCALA TIMISOARA
http://www.polcomtim.ro

URL-ul pentru aceasta stire este:
http://www.polcomtim.ro/modules/news/article.php?storyid=151